JUNIOR Programs


Performanta in tenis

Selectia in tenisul de performanta se face natural, se confirma greu si dupa multa munca si perseverenta.
Toti jucatorii sunt buni dar nu toti confirma in tenisul de performanta. 



Daca ai o pasiune pentru sport si in special pentru tenisul de camp te sfatuiesc sa incerci sa faci performanta in tenis.  

Performanta in tenis presupune seriozitate, antrenament foarte multe, efort fizic si psihic deosebit, perseverenta.

Prin participarea la competitii nationale si internationale vei putea sa iti masori calitatile si nivelul de pregatire in tenis cu alti concurenti.  

Pentru a viza tenisul de performanta este recomandat sa incepi practicarea acestui sport la o varsta frageda (6-9 ani). Dupa depasirea tuturor stagiilor si dupa participarea la competitiile de tenis incepand cu varta de 14-16 ani vor aparea rezultate obtinute la competitiile sportive si va incepe negocierea cu marea performanta.

_____________________________________________________________________________________

Exista o varsta limita la care ar trebui inceput tenisul de camp?

Un lucru este cert - micii invatacei sunt diferiti unul fata de celalalt, atat din punct de vedere al dezvoltarii morfo-functionale, cat si din punct de vedere psiho-somatic. In aceste conditii, a spune ca exista varsta ideala pentru a face primii pasi pe terenul de tenis la modul general poate fi un concept eronat stiut fiind faptul ca, de exemplu, acelasi stimul motric este perceput de doi indivizi in mod diferit. Desigur, caracterisiticile constitutive pot avea un rol decisiv in alegerea varstei la care un copil poate incepe practicarea tenisului, insa de fiecare data acest lucru poate fi adaptat de la caz la caz si nu la modul general.

Exista deci o varsta ideala? Cu siguranta NU. 
Se poate insa vorbi de intervale de varsta diferentiate pentru fete si baieti, analizand in acelasi timp caracteristici de ordin constitutiv, somatic, experienta motrica anterioara etc.

Ceea ce poate fi important de stiut ca si element primordial in incercarea de a invata tainele sportului alb de catre copii este felul in care percepem tenisul: ca modalitate de miscare sau ca modalitate de lovire a mingiei de tenis? Pentru prima varianta, deplasarile specifice, zbenguiala, exercitiile de coordonare etc. executate pe terenul de tenis cu sau fara minge pot fi practicate de la varste fragede fara probleme, stiut fiind faptul ca micutii adora sa se joace cu mingea, indiferent de marimea sau materialul acesteia. Pentru a doua varianta, elementul nou il constituie racheta de tenis, o prelungire total incomoda a bratului ce presupune o adaptare crescuta la efortul de lovire din mai multe puncte de vedere, astfel ca varsta la care se poate incepe este bineinteles mai mare. Astfel, se poate incepe de la varste mici ( 4-5 ani ) cu "joaca cu mingea", apoi ca stadiu normal de dezvoltare se poate trece la lucrul cu racheta mica ( 6-8 ani ), urmand a schimba treptat greutatea si lungimea rachetei, dar si dimensiunile terenului de joaca.

Cel mai indicat este, ca si parinte, sa-i lasati pe ei singuri sa devina interesati de acest sport, sa nu-i impingeti de la spate mai mult decat situatia o cere si sa le lasati libertatea de a alege ceea ce le este lor la indemana. Astfel, este foarte important ceea ce decideti in locul lor, pentru ca alegerea voastra poate fi una pentru o viata intreaga pentru ei.

Exista EXCEPTII?!

Daca se incepe invatarea tenisului la 6 sau 7 ani, la 17 sau 18 ani ar trebui ca sportivul sa ajunga la nivelul la care sa poata afirma ca ar putea fi sau nu un adevarat jucator profesionist. 

Exceptie
inseamna atunci cand se incepe la 4 ani. Interesant, nu? Sunt copii foarte mobili, cu un bun simt al obiectelor in miscare - in cazul nostru mingea de tenis - cu dorinta de progres dar mai ales cu o disciplina comportamentala deosebita. Cazurile sunt extrem de rare caci, de regula, la aceasta varsta copiii sunt foarte "nabadaiosi" gasind de joaca din orice, sarind si topaind tot timpul (cu exceptia orelor de somn), cu un simt al echilibrului insuficient dezvoltat si capacitate de concentrare redusa.

Exceptie inseamna atunci cand se incepe la 8, 9 ani sau chiar mai tarziu (este cazul lui Federer care a inceput tenisul la 8 ani si care la 18 era primul in clasamentele juniorilor perfect de bine pregatit pentru ceea ce avea sa urmeze, adica nr. 1 mondial). In acest caz exista avantajul ca exista alta gandire, mai matura, mai elaborata si in acest fel lucrurile se invata mai repede. Exista dezavantajul ca se intra mai tarziu in concursuri si experienta pierduta nu se castiga la fel de repede."

Copilul meu e prea mare pentru a incepe tenisul? Nici vorba. Niciodata nu este prea tarziu pentru a practica tenisul, singura ingrijorare fiind, poate, cea legata de motivele pentru care doriti ca si parinte sa faca tenis.

Concluzia este ca remarca lui Tiriac -
"loviturile si miscarea in teren se invata cam intr-un an; in urmatorii 10 trebuie sa fi un mare campion” - este dovedita de realitate. Daca se vrea un tenis de placere lucrurile sunt simple: copilul poate sa aiba si 5 si 10 si 80 de ani."

Sursa: http://www.opentenis.ro
______________________________________________________________________________________


 







































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu